top of page

אנמיה מחוסר בברזל

אנמיה - מהי ומה תסמיניה?

אנמיה המכונה גם "חסר דם" מתבטאת כירידה במספר תאי הדם האחראיים על אספקת החמצן לגוף, כלומר תאי הדם האדומים ו/או רמת ההמוגלובין שבתוכם. אנמיה עשויה להתבטא במגוון רחב של סימפטומים בהם: חולשה ועייפות, קוצר נשימה, חיוורון בעור ובריריות, דפיקות לב חזקות (פלפיטציות), חוסר שקט, נשירת שיער, סחרחורות וכאבי ראש, קשיי קשב וריכוז.    

 

מה הקשר בין ברזל לאנמיה? 

הברזל הינו מרכיב תזונה חיוני והמינרל הנפוץ ביותר בגוף, המשתתף ביצירת ההמוגלובין (המצוי בדם) והמיוגלובין (המצוי בשריר). אם אין מספיק ברזל, יצור ההמוגלובין מוגבל וכך גם יצור הכדוריות האדומות, מתפתחת אנמיה ופוחתת אספקת החמצן לרקמות.

 

מהן הסיבות לחסר ברזל ומי נמצא בסיכון ?

קבוצות אוכלוסיה בעלות נטייה לפתח אנמיה על רקע חוסר ברזל כוללות: אנשים המקיימים דיאטה דלת ברזל (תזונה לקויה דלת קלוריות וחסרה באבות המזון, תזונה צמחונית), נשים הרות ומיניקות, אנשים שספיגת הברזל שלהם לקויה (חולי צליאק, קשישים והסובלים ממחלות מעיים), אנשים הסובלים מאיבוד דם מתמשך (מחזור חודשי מסיבי בנשים והסובלים מדמם מתמשך במערכת העיכול) ואנשים המבצעים פעילות גופנית מאומצת, בעיקר בגיל ההתבגרות.

 

מהם המקורות לצריכת ברזל?

מן החי: הברזל מצוי במגוון רחב של מזונות. המקורות העשירים ביותר בברזל הזמין לספיגה הם מזונות מן החי, בפרט כבד, בשר הודו, בשר בקר, דגים וביצים.

מן הצומח: ברזל מצוי גם במזונות צמחיים אולם חשוב לשים לב כי זמינותו פחותה ביחס למזונות מן החי, זאת בשל קשירת מולקולת הברזל אל הסיבים התזונתיים והוצאתה בצואה. צמחונים בריאים המקפידים על תזונה מאוזנת, מספקת ומגוונת לא אמורים לסבול ממחסור בברזל.

ברזל מצוי באגוזים (גרעיני חמנייה ודלעת, שקדים לא קלויים), שומשום מלא, קטניות (שעועית ירוקה או ולבנה, עדשים, גרגרי חומוס, דוחן), שמרי בירה, ירקות ירוקים (חסה, במיה, עלי סלק, כרישה, ברוקולי) ודגנים מלאים (קינואה, כוסמת, אמרנט, שיבולת שועל).

 

גורמים המשפיעים על ספיגת הברזל – טיפים לשיפור ספיגתו:  

  • תה, קפאין, שוקולד, תרד, עגבניות ואלכוהול – מעכבים את ספיגת הברזל, ולכן מומלץ לרווח (כשעה) בין הארוחה לצריכתם.

  • ויטמין C – מגביר את ספיגת הברזל עד פי 3. לכן, מומלץ לשתות מיץ תפוזים או לימון במהלך הארוחה או בסמוך לה.

    • מזונות עשירים בויטמין C: גמבה, ברוקולי, ירקות עליים ירוקים ופרי הדר.

  • סיבים תזונתיים - מומלץ להמתין בין אכילת מזונות עשירים בברזל לבין מזונות העשירים בסיבים תזונתיים (קליפות פרי, שיבולת שועל, דגנים מלאים) או להגביל צריכתם המשותפת.

  • תבלינים המשפרים ספיגת הברזל במעי: אניס, כמון, קימל, מנטה וכוסברה.

  • חליטות צמחים העשויות לשפר ספיגת הברזל: סרפד, פקעות ורדים, תה מאטה, עלי פטל, היביסקוס.

bottom of page